Női oldal
főlap levelezés bemutatkozás linkek fotók játszótér közinformáció szociális tudnivalók híreink

 

A menyasszony története

Kevesen tudják, de a menyasszonyi ruhát Viktória királynő "találta fel" Angliában. És ő volt az is, aki a fehér ruha romantikus stílusát megteremtette.

1840-ben tartott esküvőjén dús, fehér szaténból varrt ruhát viselt, amelyet narancsvirágszirmok szegélyeztek, és vert csipkével díszítettek. A XIX. század fordulóján a menyasszonyok már fehér muszlinruhában, tüll fátyolban, hajukban virággal álltak az oltár elé.

Az első rövid mennyasszonyi ruhát Coco Chanel mutatta be, a harmincas években pedig csillogó zsákruhákat viseltek az arák, hogy aztán a háború után ismét a karcsúsított, földig érő ruha legyen divatos. S bár a hatvanas években rövid ideig az volt a legmenőbb, aki farmerben és egy szál blúzban mondta ki a boldogító igent, azért a romantikus stílus ma is szilárdan tartja magát.

Finoman nőies

- A menyasszonyi ruha akkor tökéletes, ha viselője úgy érzi, mintha ráöntötték volna, és ezt ki is lehet olvasni a tekintetéből. - mondják a "szakértők". De ügyelni kell a részletekre is: a fátyol egykor a tisztaság jelképe volt, a menyasszony csak egyszer viselhette, majd eltette a lányának. A fátylak ma pókháló finomságú tüllből készülnek, hosszuk pedig különböző lehet.

Ha a ruha háta látványos, például gombos vagy fűzött, a legfinomabb, áttetsző anyagot érdemes választani. Visszafogottan díszített vagy sima ruhához viszont gyönyörű a csipkefátyol. A romantikus fátyolfelhőt általában fejdíszre erősítik, aminek színben a ruhával kell egyeznie.

Virágkoszorút már a középkorban is viseltek a menyasszonyok, ma inkább a frizurába illesztett élővirág divatos. Aki igazi hercegnőnek szeretné érezni magát, viselhet strasszos vagy művirágos tiarát, de ügyeljen rá, hogy összhangban legyen a ruha díszítésével. Ha nagyon csillogó, feltűnő a fejék vagy a nyakék, fülbevaló akár el is maradhat, ha mégsem, nagyon egyszerű legyen. Ellenkező esetben a menyasszony úgy fog kinézni, mint ha jelmezbálban lenne...

A gyöngy nyaklánc és a hozzáillő fülbevaló a klasszikus esküvők ékszere. A legszebb a valódi gyöngy, a világos bőrű hölgyeknek halvány tónusú, kreol bőrűeknek krémszínű gyöngy áll a legjobban. A tenyésztett gyöngy nem olcsó mulatság, de egy életre szól, és soha nem megy ki a divatból. Az édesvízi gyöngy bár apróbb, de ugyancsak szépen mutat, és sokkal olcsóbb. Jó tudni, hogy a valódi gyöngy kényes: parfüm, kozmetikum kárt tehet benne. Viselés után törülgessük meg, puha textilben vagy bőrben tároljuk.

Csupa gyöngyvirágból

A ruha legszebb kiegészítője a virág. Alapszabály viszont, hogy a csokor nem vonhatja el a figyelmet a menyasszonyról. A virág kiválasztásánál vegyük figyelembe a ruha színét is: hófehér ruhához pasztellszínű, krémszínű ruhához a fehér különböző árnyalatiból köttessünk csokrot. Hosszú, lecsüngő csokor magas termetű menyasszonyoknak áll jól, alacsonyabbak inkább kerek bukétát viseljenek.

Készülhet a csokor csupa azonos virágból, májusban például gyöngyvirágból, de különféle virágok azonos árnyalata is gyönyörűen mutat. És ne feledkezzünk meg a vőlegényről sem, a gomblyukba tűzött egyetlen szál virág soha nem megy ki a divatból. Ha pedig a legmelegebb hónapokra tervezzük az esküvőt, válasszunk tartósabb virágot.


A hűség jelképe

A briliánssal díszített eljegyzési gyűrűk az 1800-as évek vége felé terjedtek el szélesebb körben, de az a szokás, hogy a vőlegény ékköves gyűrűt ajándékoz arájának már jóval régebbi keletű. A rubin a szerelmet, a gyémánt a hűséget jelképezte. A karikagyűrűben viszont nem lehetett kő, nehogy megszakítsa a végtelen szerelem zárt körét.

Ma már egyre gyakrabban díszítik brillel a jegygyűrűt is. Régi szokás, hogy a gyűrű belsejébe szöveget, mottót vagy a pár nevének kezdőbetűit, esküvőjük dátumát vésik. Ősi hagyomány az is, hogy a jegygyűrűt a bal kéz negyedik ujján viseljük - a romantikus legenda szerint egyik erünk innen egyenesen a szívünkbe fut.


Alkattan

A nadrággal szemben idén a ruha győz - mégiscsak ez a legnőiesebb öltözet. Kevesen elégedettek az alakjukkal, de hála a tervezőknek, a hibákat lehet palástolni.

Paprika alkat

Azok a nők sorolhatók ide, akik általában magasak, de a vállukhoz képest keskeny a csípőjük. Fiús alkatúaknak is nevezik őket, semmi nőies-lágy-finom domborulat. Többnyire a tinédzserek rendelkeznek ilyen külsővel.

Mi áll jól?

Az egyszerű vonalú, nem túl bő ruhák. Nagyon előnyös a nyakba akasztós fazon. Kiegyensúlyozza az alsó és felső testrész arányait, mivel a csípőt hangsúlyozza, odairányítja a tekintetet. Anyagokból a természetes alapanyagok ajánlhatók, például a pamut, a len, a természetes selyem. Ami a mintát illeti: a geometrikus, ismétlődő motívumok jöhetnek szóba.

Körte alkat

A rövid derekú, keskeny vállú és csípőben telt nőket nevezzük így. Sokan a ruha hosszával szeretnék eltüntetni az alsó testrészen lerakódott felesleget. Vagy ami még rosszabb, hosszú pólóval akarják takarni, pedig úgy még feltűnőbb.

Mi áll jól?

A figyelmet tereld el a csípőről, helyette a felsőtestet hangsúlyozd.
A dekoltázst domborítsd, és előnyös az érdekes nyakkivágás is.
Válltöméssel vagy puffos ujjal is szélesíthető a keskeny váll. Választhatsz keresztben csíkosat, szintén a váll szélesítésére.

Alma alkat

Formásan gömbölyű sziluettet jelent. Tény, az anorexiás modellek lassan eltűnnek a kifutókról, de egy nő sem szeretne gurulni a ruhájában. Van megoldás!

Mi áll jól?

Ne bújtassuk zsákba a testet, mert még teltebbnek látszik. Az enyhén karcsúsított szabás előnyös, de ne szorítsa le az alakot. Laza esésű anyagokból készült ruhákat válassz. A szép mellet, csípőt nem kell takargatni. A kétrészes ruhában biztosan jól érzed magad.
Ne fukarkodj a kiegészítőkkel: sál, ékszer és bármi jöhet, amitől különlegesebb lehetsz.

Ruhák: Persona, MNG, Reserved, Morgan, Tally Weijl, Mexx

 

 

 


Kettő az egyben női cipő

Egyszer lapos, egyszer magassarkú.
Rábukkantunk az Interneten a nők egyik nagy álmára: a kényelmes, mégis csini Sheila Driving Heel cipellőre. A gombnyomásra magassarkúból lapostalpúvá váloztatható lábbelit a Sheilas' Wheels tervezte. A hivatalos közlemény szerint az újdonság olyan, vezetésre alkalmas cipő, amelyet kifejezetten a biztonságtudatos női sofőrök számára fejlesztettek. Ezáltal a vezetés során védve vagyunk azoktól a balesetektől (mindannyian!), melyeket a tűsarok beakadása okoz, és az autóból kilépve akár divatos magassarkúvá is változtatható.
 A nők tíz százaléka bizony bevallotta, hogy a magassarkúja miatt majdnem vagy már szenvedett el autóbalesetet. Jacky Brown, a Sheilas' Wheels szóvivője szerint megdöbbentő, hogy a nők ennyire felelőtlenek saját magukkal, és utasaikkal szemben, hogy képesek rossz cipőben, vagy mezítláb vezetni. "A tűsarkú, sokpántos szandál nem a legjobb választás az autóvezetéshez."
Bizony, nem könnyű nőnek lenni, ha meg akarunk felelni a szépségideálnak. Az új, divatos és csinos cipő arra hivatott, hogy kényelmesebbé és biztonságosabbá tegye az utazást mindenki számára.

Sós Éva

Forrás: www.terminal.hu


Ha eljön a nagy nap

Tavasszal és nyáron beindul az esküvők szezonja. Sok nő egész életében erre a napra vár, hiszen egy olyan eseményről van szó, ami utána egész életét meghatározza. Két ember köti ilyenkor össze életét, ami remélhetőleg holtodiglan-holtomiglan tart. Persze egyre kevesebb az ilyen házasság, mert nagyon magas a válások száma. Pedig ennek nem kéne így lennie!

Amikor két ember összeköti életét, valószínűleg az egymás iránti szerelem és szeretet vezérli őket. Az évek során természetesen - mint minden kapcsolatban - vannak hullámvölgyek, amiket, ha nem elég erős az összekötő kapocs, nehéz túlélni. De ne feledjük azt, hogy egyszer valamiért igent mondtunk a másiknak, és remélhetőleg nem múlt el ez az érzés teljesen! Hiszen házasságban élni nem könnyű, de szép dolog, mert egyre kevesebben kötik össze életüket párjukkal. Persze ennek számos oka lehet...

Sokan úgy gondolják, hogy minek egy papír ahhoz, hogy két ember együtt éljen. Ha szeretik egymást, nincs rá szükség. Egy felesleges ceremóniának tartják, ami ráadásul irdatlan mennyiségű pénzbe kerül. Mások véleménye, akik persze a házasság kötelékébe lépnek, hogy ezzel válik teljessé kapcsolatuk, talán így mélyebbnek és szorosabbnak érzik a kettejük közötti kapcsolatot. Nem tudom, abban viszont biztos vagyok, hogy a házasság intézménye a család alapját jelenti, hiszen egy gyermek születése tudja megkoronázni igazán két ember kapcsolatát. Persze két ember is alkothat családot, nem is ezen van most a hangsúly.

Számos esküvői szokás létezik, melyeket sokszor nem is értünk, csak azért csináljuk, mert mások is. Az egyik legalapvetőbb szokás, hogy az esküvő napján a menyasszonyon érdemes lennie: valami régi dolognak, valami új dolognak, valami kölcsönkapott dolognak és valami kéknek. Ez a szokás Angliából származik, és annyit jelent, hogy az ifjú feleségnek mind az esküvője, mind az élete boldog lesz!
A szokás magyarázata a következő: A régi a menyasszony eddigi hajadon életét jelképezi. Az új a most induló életszakaszt, vagyis a feleség szerepet szimbolizálja. A kölcsönkapott valami a barátságot és a szerelemet jelképezi, mert ezt a két dolgot nem lehet papírral megváltani. Ezekre az érzésekre ugyanúgy vigyázni kell, mint a kölcsönkapott dolgokra: ápolni és törődni kell velük. A kék a hűség jelképe, mivel a házasságban ez a legfőbb érdem.

Még néhány szokás:

Gonosz szellemek elűzése:
A gonosz szellemek csendben érkeznek és félnek minden zajtól. A porcelántörés, az autó hátuljához kötött konzervdobozok mind a célból terjedtek el, hogy elűzzék a rosszakarókat. Amikor a férj feleségét karjaiban tartva először lépi át közös otthonuk küszöbét, az is azt szimbolizálja, hogy megvédi asszonyát a szellemektől, akiknek kedvenc tartózkodási helyük köztudottan a ház eldugott részei, bemélyedései és a küszöb alatti részek.

Akadályok legyőzése:
Annak jeléül, hogy a boldogsághoz vezető úton bizony akadályok is előfordulnak, egy farönkkel zárják el a templomhoz vezető utat, amelyet az ifjú párnak egy (lehetőleg öreg, rozsdás) fűrésszel kell kettéfűrészelne, ha sikerül, azt szimbolizálja, hogy közösen a jövőben is legyőzik az akadályokat, amelyeket az élet állít eléjük.

Csokordobás:
Ki ne ismerné az (amerikai filmekből) azt a szokást, amikor a menyasszony még hajadon barátnői, ismerősei felsorakoznak, hogy elkapják az ara csokrát, amint az a háta mögé dobja. Akinek sikerül elkapnia, az lesz a következő menyasszony a társaságból


Napozó-szótár

A napon feküdni nemcsak kellemes időtöltés, de a csodás barna szín elérésének reménye is lélekemelő a szebbik nem számára. Napozz nyugodtan, de ésszel és egészségesen. Egy gyors szótár erejéig összeszedtük a napfürdővel kapcsolatos leggyakoribb kifejezéseket.
Előnapozás
Gyakorta felmerül a kérdés, hogy tanácsos-e napozás előtt szoláriumozni. A bőr saját védekező mechanizmusának megerősítése érdekében e "művi napnak" UV-B-sugarat kellene kibocsátania. De épp ez az, amit a napozó csövek nem bocsátanak ki, pusztán káros hatású UV-A-sugarakat. Tehát ne közvetlenül a nyaralás előtt szolizz, inkább korábban szerezd meg a kívánt színt, amire majd "ránapozol". Az biztos, hogy a szolárium-barna bőr gyorsabban barnul a napon.

Fényvédő faktor
A 30-as fényvédő faktor-tartalomtól kezdve szinte valamennyi naptej egyformán jól véd a nap káros sugaraitól. Egy 30-as faktorú krém a sugarak 96,7 százalékát blokkolja le, az 50-es faktor viszont csak épp hogy 1,3 százalékkal többet, viszont sokkal több kémiai, azaz bőrre káros összetevőt is tartalmaz. Izzadás hatására a 60-as faktorból könnyen lehet csak 20-as. Az intenzívebb, erősebb védelem akkor is fontos, ha gyógyszereket szedsz, mivel ezek érzékenyebbé teszik a bőrt. Ilyenek például az antibiotikumok, fogamzásgátló szerek, malária-gyógyszerek, vagy a diabétesz elleni készítmények.

Gyors barnulás
Tévedés azt gondolni, hogy kisebb faktorszámú naptejjel gyorsabb a barnulás. A tény az, hogy az első 3 napon erősebb fényvédővel (legalább 15-ös faktorszámúval) csak kevésbé tart tovább a lebarnulás, ezt követően éppoly gyorsan megy, mint alacsony faktorszámú napozókrém használatával - a szín pedig tartósabb.
Ajánlatos két héttel a napozás megkezdése előtt leállni a gyümölcssavakat tartalmazó krémek használatával, és átállni a szabadgyököket megkötő arcápolókra, melyeket a bőr jól el tud raktározni. Jó alapot adnak a barna bőrszín eléréséhez az ún. kezdő-készítmények, melyeket a megszokott nappali krém helyett kell felvinni arcbőrünkre. Ezek a termékek segítik a bőr védekező mechanizmusának kiépítését és fokozzák a melanin-képződést. Erről kérd ki kozmetikusod tanácsát, vagy kérj segítséget az illatszerboltban.

Mallorca-akné
Ez nem más, mint a bőr UV-A-sugárzásra és a napozókrémre gyakorolt reakciója. A szokásos gyanúsítottakon, vagyis a zsírokon és emulgátorokon kívül a hamburgi egyetem bőrgyógyászai egy új főbűnöst tártak fel: a kémiai szűrőket. Aki fizikai szűrővel rendelkező krémet használ, 99 százalékkal kevesebb bosszúságot könyvelhet el magának ezen a téren. Megelőzés céljából fogyassz 3-4 héttel a nyaralás megkezdésétől kezdve az üdülés kezdetéig napi 1000 mg kálciumot.

Napszemüveg
Az UV-B-sugarak komolyan meg tudják égetni a szemünket is. A recehártyán hegeket okozhatnak, a kontaktlencsét pedig elhomályosíthatják. A napszemüvegek UV-védelmét a CE-jelzés mutatja. Ez egy nullától négyig terjedő skálán uniós normaként van feltüntetve a szemüvegen vagy a csomagoláson. A strandon a harmadik fokozatú napszemüveg a fénysugarak 80-90 százalékát is képes tompítani.

Öregítő napfény
Bizony a napfénynek nem csak áldásos hatása létezik. Amennyiben évente több, mint 50-szer napozol, megkockáztatsz egy korai bőröregedést. Ez esetben az ésszerűtlenség és az UV-sugarak kombinációja vezet bajhoz. Legfőbb szabály: a napozás szerelmesei sohase tartózkodjanak védtelenül a napon. A legújabb napozókrémek már nemcsak a napsugarak leküzdésével törődnek, hanem hatékony anti-age-koktélt is tartalmaznak, azaz a bőr öregedését gátló komponenseket is, melyek feszesítő és nedvességpótló hatásúak.

Strandidő
Hiába vonzó a bronzbarna bőr, ne aszalódj reggeltől estig a napon, mert nem egészséges, és később, mikor a bőrproblémák jelentkeznek megbánod. Főképpen a déli országokban 11 és 15 óra között éget a nap a legerősebben, és a homok meg a víz is visszaverik az UV-sugarakat. Ha jót akarsz magadnak és gyermekednek, húzódj inkább sziesztázni az árnyékba ezekben az órákban. Amikor pedig kimész a napra, alaposan krémezd be magad.

Szavatossági idő
Figyelj arra, hogy soha ne használj lejárt napvédő termékeket. A fényvédelem körülbelül egy évig szavatolható. A készítményeket mindemellett hűvös helyen, jól elzárva kell tárolni.

Tűző nap
Fontos probléma, hogy mikor is lehet a napra menni. Ez a napszűrőtől függ. A vegyi filterek a felszívódás után 30 perccel kezdenek hatni. A fizikai filterek mikropigmentekből állnak, és azonnal reagálnak a napsugárzásra. A legideálisabbnak az ún. kombifilterek mondhatók. Az optimális hatás elérése érdekében jó vastagon kenjük be bőrünket.


Vízálló
Jól hangzik, de a vízben minden alkalommal fürdeni megy a felvitt napvédő réteg egy része is. És a törülközőn is fennakad valamennyi. Egy vízálló naptej két húszperces fürdőzés után csak feleannyira tudja kifejteni hatását, mint előtte. Az extra vízálló termékek ekkor 80 százalékos védettséget nyújtanak. Ezért fontos, hogy minden fürdés után krémezzük be magunkat


Tűsarok, a nőiesség mércéje

Korszakok ide, divatok oda, a magassarkú cipő mindig a porondon van. A sarok mérete és formája természetesen változik, de a női lábak mindig kecsesebbek tőle. De mennyire kényelmes, szükséges és egészséges a tűsarok a lábaknak...

Lábfejünk anatómiája ugyanis nem magassarkúra termett. Azok rendszeres viselése nemcsak fájdalmakat, hanem komoly ortopédiai problémákat is okozhat. A magas sarok miatt a súly a lábfej elejére nehezedik. Minél magasabb a cipő sarka, annál nagyobb a nyomás elöl, és annál gyorsabb a károsodás.

Talpunkon vékony zsírréteg található, mely a sok járás, gyakori megerőltetés hatására elvékonyodik. Ettől egyre fájdalmasabb lesz minden lépés, és az ízületek is károsodhatnak. A boka és a rüszt szintén terhelésnek van kitéve. A magasan járás miatt megnő a bokaficam veszélye, ami ráadásul ilyen magasságban sokkal veszélyesebb is.

Akik éveken keresztül elszántan tipegnek a magas sarkakon, számítsanak rá, hogy ízületi gyulladásaik mellé akár még a térdműtét veszélye is fenyegeti őket. A cipők hegyes orra pedig összenyomja a lábujjak apró ízületeit. Ettől bütykök keletkeznek, a lábujjak pedig visszafordíthatatlanul görbék maradnak. Ez már nem csak esztétikai probléma, hiszen a deformálódott lábujjak miatt nehezebb a cipővásárlás is.

Kétségtelen viszont, hogy a magas sarkú cipők viselése szép izmossá varázsolja a lábszárat. Nyújtja termetünket, símogatja lelkünket... Válasszuk az arany középutat: ne hordjunk minden nap túl magas sarkú cipőt! Váltogassuk egy-két naponta a különböző magasságú cipőket. Hétköznapi viseletre a maximum négy centiméteres sarok ajánlott. Az annál magasabbat csak alkalmakkor viseljük.


Hajvágási tanácsok

Megnőtt frufru? Töredezett hajvég? Már nem tudod beszárítani? Ha nincs idő fodrászhoz menni, a haj kurtítását otthon is elvégezheted. Ráadásul így egy kis igazításért nem kell több ezer forintot fizeti.

Egyszerű megoldásnak tűnik, ha az ollóhoz nyúlunk, persze ismerni kell hozzá a vágási technikákat. Néhány tanács, hogy ne bánjuk meg a házi fodrászkodást...

Frufru

Oldalt, hátul még szép, ápolt, könnyen formázható a haj, a frufru azonban már kezelhetetlen. Összevissza áll, belelóg a szembe... Mit tegyünk?

Vizesen vagy szárazon egyaránt vághatjuk. A nedves hajat egyszerűbb levágni, a rakoncátlan tincsek jobban kézben tarthatók. Hátránya, hogy vizesen a haj hosszabbnak tűnik, mint szárazon, ezért előfordul, hogy rövidebbre sikerül a frizura, mint szeretnénk. Hullámos hajnál még inkább figyeljünk a haj hosszára. Mindig hagyjuk inkább fél centiméterrel hosszabbra, ha szükséges, még utána igazíthatjuk.

A frufru vágása előtt fésüljük egyenesen a homlokba a hajat, a többi tincset pedig tűzzük fel. A frufrut válasszuk ketté, a felső részét tűzzük hátra. Az alsó felét fogjuk a mutató- és a középső ujj közé, majd a szemöldök alatt vágjuk le az ollóval egyenesen. Ezután a felső részét engedjük le, és ugyanilyen hosszúra vágjuk le.

Az olló hegyével függőlegesen vágjunk cikcakkot a hajba, így nem lesz "bilifrizuránk". Akinek van gyakorlata, az egy kicsit elemelheti a hajat a homlokból, így sokkal lazább, levegősebb, fokozatosabb lesz a vágás.

Profi tipp: Az egyben levágott egyenes frufru vágása sokkal nehezebb, mintha kettéválasztva vágjuk le a frizurát. A dús, egyforma tincseknél minden hiba sokkal jobban látszik. Ha ferdére sikerül, megpróbáljuk kiigazítani, végül nagyon rövid lehet a haj. A fokozatosan vágott, lazább frizuránál nem olyan észrevehetők a hibák.

Hajvégek

Sokan nem mernek, nem akarnak levágni a haj végéből, mondván, hogy növesztik. Hetekig hozzá sem nyúlnak, aztán amikor igazításra mennek a fodrászhoz, akkor sokat kell belőle levágni, mert a hajvégek töredezni kezdenek. Ezért aki növeszti a haját, az is vágjon rendszeresen egy keveset a hajvégekből. Hogyan? Három lehetőség van:

- Előrehajolva
A hosszú hajat vághatjuk fokozatosan: hajoljunk előre, fésüljük egyenesre a hajat, majd ollóval vágjuk le a kívánt hosszig, a végektől kifelé. Könnyebben megy a művelet, ha a másik kezünkkel kihúzzuk a tincseket a vágáshoz. Majd egyenesedjünk föl, fésüljük hátra a hajat, és ellenőrizzük a hosszát.

- Igazítás fönt
A fejet tartsuk egyenesen, a nedves hajat fésüljük egyenletesen a fejtetőre, és fogjuk össze egy hajgumival. A lófarkot húzzuk fölfelé (túl hosszú hajnál lehet előrefelé), majd vágjunk le a hosszából. Tépett, fokozatosan vágott frizurát kapunk, ha a tincseket kicsit megcsavarjuk vágás előtt.

- Igazítás a tarkónál
A rövid hajnál a tarkónál sokszor rendezetlenek a tincsek. Itt nehéz egyedül levágni a hajat, ehhez jobb egy barátnő segítségét kérni. Ha mégsem vállalkozik rá, akkor keressünk két tükröt. A nedves hajat fésüljük a fül mögé, hátul a tarkónál csipesszel tűzzük össze. Lassan kezdjük levágni a tincseket. Kezdjük középről, először az egyik irányba, majd a másikba.

Profi tipp: először mindig keveset vágjunk, majd ellenőrizzük, és ha kell, igazítsuk ki.


Hogyan működik a terhességi teszt?

Ha elmaradt a vérzés, feszül a mell, hányinger, álmosság, ingerlékenység jelentkezik, a nők hamar elkezdenek arra gyanakodni, hogy méhükben esetleg új élet fejlődik. Akár tervezett, akár nem várt terhességről van szó, mindenki szeretné lehetőleg azonnal biztosan tudni, hogy mi a helyzet. Ez a vágy nem újkeletű.

Már az ókori Egyiptomban feljegyezték, hogy a terhes nő vizeletétől látványosan növekedésnek indulnak a búzaszálak. Később, a modern eszközök megjelenéséig, a nő vizeletét valamilyen állat (nyúl, egér, patkány, béka) testébe juttatták, majd megfigyelték a reakciókat. Ha ivarérett, szűz nősténynyúl fülvénájába fecskendezték (Freidman-teszt), a benne lévő hormonok 16-48 óra elteltével peteérést eredményeztek, de erről csak a nyúl boncolása után lehetett meggyőződni. Bár ezek a módszerek körülményességük ellenére megbízhatóak voltak, csak az elmaradt vérzés harmadik hetétől voltak eredményesek. Ma már gyógyszertárakban és drogériákban kapható gyorstesztek segítségével a terhesség korán, és nagy biztonsággal kimutatható. A megtermékenyített petesejt beágyazódását követően a magzatboholy hCG-t (humán choriogonadotropin) termel. Ez a hormon a terhesség kezdetén jelentős mennyiségben jelenik meg a vérben és a vizeletben is, és mennyisége másfél naponta duplázódik. A terhességi tesztek a hCG bizonyos mennyisége fölött jeleznek terhességet. Ez a küszöbmennyiség tesztenként változó, milliliterenként 10 és 50 egység (U) között van. A legtöbb tesztnél 20 U/ml a küszöbérték; ennél nagyobb mennyiségű hCG koncentrációnál jelez terhességet. A vizeletben ez a hormonszint a fogamzást követő 10-12. napnál következik be.

Bár a legtöbb terhességi tesztet (használati utasításának megfelelően) a nap bármely szakában el lehet végezni, a legbiztosabb eredményre az első reggeli vizeletből (a nagyobb hCG koncentráció miatt), az elmaradt menstruáció után legalább 4-5 nappal számíthatunk. Mivel az eredmény függ a teszt érzékenységétől is, ezért kb. egy héttel később az ismételt tesztelés adhat pozitív eredményt. Vérmintából később a hCG-szint pontosabban meghatározható, de a terhesség ekkor (5-7. héten) már ultrahanggal is megállapítható, a beágyazódás pontos helyével együtt. A terhességi gyorsteszt egy papírból vagy műanyagból készült csík, amelyre különféle kémiai reagenseket rögzítenek. Ezek vizeletbe mártva átitatódnak, és (immunanalitikai eljárással) az ott jelen lévő kérdéses biológiai komponens – a hCG hormon – hatására elszíneződnek. A terhességi tesztnek mindig két ablaka van. Az egyik a teszt működését, a másik a terhességet mutatja. Az már a teszttől függ – és ezt a teszt csomagolásán fel is tüntetik –, hogy milyen kombináció jelent negatív vagy pozitív eredményt. Leggyakrabban az egy csík a teszt megfelelő működését bizonyítja, a két csík pedig a terhességre utal, de akad olyan tesztablak is, ahol a terhességet a + jel mutatja.

Forrás: www.activia.hu


Sokkoló élmény: önvédelmi mobiltelefon

A magából nagyfeszültséget kiadó mobiltelefonnal felvértezett hölgyeket vélhetően nem sokan merik majd megtámadni.

A Cell Phone Stun Gun, vagyis Elektromos Önvédelmi Fegyver Mobiltelefon antennája nem kevesebb mint 800.000 V feszültséget ad ki magából, ezenkívül pedig még hangos szirénázásra is képes, így mindenkinek maximális védelmet biztosít. A készülék elődmodellje egyébként még "csak" 180.000 V-ra volt képes. A különböző divatos színváltozatokban kapható készülék egyetlen szépséghibája, hogy hívásokat nem kezdeményezhetünk róla, ugyanis ez esetben mindössze egy mobiltelefonra hajazó, egyszerű önvédelmi eszközről van szó. A fejlesztők elsősorban azért tervezték telefon formájúra a készüléket, mert az ily módon sokkal diszkrétebben húzódhat meg például egy női retikülben, vagy egy övre csatolva.

A véletlen bekapcsolás ellen egy biztonsági kapcsoló véd, ezenkívül pedig érdekesség, hogy védőtokot is applikálhatunk az eszközre, és az természetesen így is üzemképes marad. A készülék leginkább a régebbi low-end Nokia telefonokra emlékeztet, energiaellátásáról pedig három darab CR123a elem gondoskodik. A 130 dB-es riasztóhangot kiadó, hordszíj rögzítős eszköz 59 dolláros, vagyis mintegy 11 ezer forintos áron kapható.

László Ferenc

Forrás: www.terminal.hu


Puha, meleg harisnyák

Az őszi-téli szezonnal beköszöntött a harisnyanadrágok időszaka is. Az idei trend slágerei közé tartoznak a mintás, a fémszínű, a kicsit extravagáns, sőt, merészen feltűnő harisnyanadrágok.

A kínálatban sok olyan modell is van, amelyről régebben álmodni sem lehetett volna. Különleges az aloe vera kivonatával gazdagított harisnyanadrág... Vannak gyönyörű és elegáns combfixek, az op-art hatású, geometrikus mintájú lábravalók, az aranyos csillogású vagy ornamentikus motívumokkal, lábszáron felkúszó indákkal díszített darabok is.

Tippek harisnyákhoz

A színek, minták és a szálvastagság helyes megválasztása sokat emelhet a megjelenésünkön.

- A molettek is bátran viselhetnek hideg időben szoknyát vastagabb, melegebb harisnyanadrággal. De vigyázat, a nagy mintás, kockás, vagy netalán térdig érő zoknis megoldások sokat ronthatnak az összképen! A teltebbek válasszanak inkább egyszerű, egyszínű változatot vagy az alakot megnyújtó, hosszanti csíkos vagy ipszilon-mintás harisnyanadrágokat.

- A gyártók kifejezetten a molett nőknek fejlesztették ki az alakformáló hatású harisnyákat. Ezeknél a modelleknél a széles öv stabilan tartja a harisnyanadrágot, és egyben hangsúlyozza a derék vonalát. Speciális alapanyaguk miatt nagyon rugalmasak, laposan varrt felületeik a hasizmokat, speciális övrészük pedig az ülepet formálják.

- A nagy harisnyafogyasztók a lábfejen, combon, sarkon és lábszáron megerősített modellt válasszák. Így még kényelmesebb a harisnya viselése, és a testhez álló ruhákban még csinosabbak leszünk. A megfelelő rugalmasságot az elasthan vagy a Lycra-szálak biztosítják a harisnyáknak.

 
- Mintás harisnyákat ne kombináljunk mintás ruhadarabokkal, ebben az esetben a "kevesebb a több". Bár idén tovább hódít a tavaly divatba jött eklektikus külső, ha elegáns alkalomról van szó, akkor inkább maradjunk a hagyományos megjelenésnél.

- Ha sötét színű az öltözékünk, világos vagy színes harisnyákkal emelhetjük ki, de megfordítva is izgalmasabbá tehetjük az összképet.

A harisnyanadrágok szálvastagságát DIN-ben tüntetik fel a csomagoláson (15-80 DIN)

 


A női mell fejlődése

 A női kebel az esztendők során folyamatosan változik. Más az alakja és felépítése a nemi érés idején, más húsz, majd harminc év körül, illetve a klimax után.

A fejlődő mell

A gyermekkorban még mindkét nemnél azonos bimbóudvar és emlőbimbó. A kislányoknál a 10-11 év táján kezd változni, fejlődni. Először a bimbóudvar emelkedik elő a bimbóval együtt, majd a mell is nagyobbodni kezd. Idővel a bimbóudvar belesimul a mell szintjébe. A felnőttkorra jellemző forma két-három év alatt alakul ki. A mellek fejlődése gyakorta nem egyidejűleg történik, sőt fájdalommal is járhat. A bimbóudvar alatt növekedő mirigyek feszülése okozhat fájdalmat. Ez főleg akkor szokta megijeszteni a kislányt és a szülőt, ha csak az egyik oldalon látható-érezhető a növekedés. Az aszimmetriának jelentősége nincs, néhány hónap késéssel a másik oldal fejlődése is megkezdődik. A mell egy-két évvel előbb kezd fejlődni, mint a szeméremszőrzet. Az első vérzés csak újabb egy-két év múlva - a hónaljszőrzet megjelenésével azonos időben - várható.

Az érett mell

A bimbó feletti rész laposabb, a bimbó alatti gömbölydedebb. A mellkas domborúságától függően, a két mell tengelye többé-kevésbé széttér. Senki sem tudja, mekkora az ideálisnak tekinthető mell nagysága, súlya. Szakértők 150-250 grammról beszélnek. Fontosabbnak tűnik a középkorból származó vélemény: tökéletes az a női kebel, amely pontosan beleillik a széptevő lovag tenyerébe. Akár kisebb, akár nagyobb, a bimbó tetején mindig található tizenöt-húsz pontszerű nyílás (a tejmirigy kivezetőcsöveinek nyílásai). A bimbóudvar szélén látható apró kiemelkedések voltaképpen nem működő, kicsiny tejmirigyecskék. A bimbóudvar alatt húzódik az igazi tejmirigy, amely körkörösen elhelyezkedő lebenykékből áll. A lebenykékből - akár a fák gyökerei - vékony, majd egyre nagyobb csövecskék vezetnek a mellbimbó felé. A tejjáratokat hámsejtek bélelik. A mirigyek és a tejjáratok zsírba vannak ágyazva. Az itt lévő zsír mennyisége ugyanúgy változhat, mint a test bármely pontján. Közvetlenül a bőr alatt szívós

A változó mell

A menstruációs ciklus második felében a mell teltebb, feszesebb, mirigyesebb tapintatú, gyakran érzékenyebb is. A változás azért következik be, mert ilyenkor bővebb a mell vérellátás, megnagyobbodnak a tejmirigy sejtjei, kitágulnak a tejjáratok, folyadék halmozódik fel a kötőszövetben. A periódus első hete után legkisebb és legpuhább a mell, ezért a havonkénti emlőönvizsgálatot mindig ilyenkor érdemes elvégezni.
Terhesség alatt egyre kifejezettebbé válnak a menstruációs ciklus második felére jellemző elváltozások - a mell felkészül a tejtermelésre.
Szülés után még nagyobbak lesznek a mirigyek, hogy a képződő tej kielégíthesse a csecsemő igényeit. A szoptatást a mell hámsejtjei sohasem felejtik el: mellrák még a változó kor bekövetkezte után is jóval ritkább azoknál, akik szoptatták is gyerekeiket. A nemi hormonok kiesése okozza a mell mirigyeinek és zsírszövetének sorvadását a klimaktérium után. Az egyre terjedő hormonkezelés nemcsak a csontritkulást akadályozza, hanem a mell szerkezetére, alakjára - szépségére - is jó hatással van. Szükség esetén a sorvadt mellek is képesek tejtermelésre. Afrikában, ahol mesterséges táplálásra nincs mód, az elhalt anya secsemőjét a nagyanya mellére szokták tenni. Az a tapasztalat, hogy ilyenkor előbb-utóbb ismét megindul a tejelválasztás.

 

© 2007, lineadigitall
websas.hu