Rendőrségi Hírek
főlap levelezés bemutatkozás linkek fotók játszótér közinformáció szociális tudnivalók híreink

MEGSZEREZTE, FELHASZNÁLTA

Eddig tisztázatlan körülmények között szerezte meg ismeretlen tettes egy budapesti lakos bankkártyáját a hozzá tartozó PIN kóddal együtt augusztus 11-én. Ezt követően több salgótarjáni és hatvani bankjegykiadó automatánál kísérelte meg a pénzfelvételt, amely sikerrel járt, összesen 100 000 Ft készpénzhez jutott az elkövető, akiről a mellékelt képek készültek.

Kérjük, hogy aki a képen látható személyt felismeri, jelezze a Salgótarjáni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán a 32/411-255-ös telefonszámon, vagy a 80/810-107-es zöld számon.


Nem pihennek a színesfém tolvajok

A fémek, színesfémek továbbra is kedveltek a tolvajok körében, az utóbbi pár napban több olyan bejelentés érkezett a Salgótarjáni Rendőrkapitányságra, amely ezt a tényt erősíti.  Október 24-én Karancslapujtőn egy parkból lopták el a köztéri szobor felső részét. A kár ebben az esetben 200000 Ft volt.

A VÍZMŰ KFT azért tett feljelentést, mert október 18-ra virradóra Zabaron egy szennyvíz átemelő szivattyú vezetőcsöveit ellopta ismeretlen tettes, aki 170 000 Ft értékű kárt okozott.

Egy Pécskő-puszta mellett lévő hétvégi telekről ismeretlen tettesek október 26-át megelőzően elloptak egy pergetőt, és három horganyzott lemezből készült kannát. A telek tulajdonosa 30 000 Ft kárt szenvedett.

Mindhárom ügyben lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt keresik a tetteseket a salgótarjáni rendőrök.

Felgyújtották a buszt

Jelentős kárt okozó rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt tett feljelentést a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon egy KFT képviselője. Elmondta, hogy ismeretlen tettes október 12-én éjszaka berceli telephelyükön felgyújtott egy autóbuszt. A rongálással 15 millió forintos kárt okozott az elkövető


„Közlekedik a család”

Vasárnap rendezték a közlekedésbiztonsági vetélkedő döntőjét

Salgótarján, 2007. október 21. – A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a hétvégén 13. alkalommal rendezte meg a "Közlekedik a Család" elnevezésű közlekedésbiztonsági vetélkedő megyei döntőjét. A versenyt az Országos Balesetmegelőzési Bizottság megalakulásának 15. évfordulója teszi emlékezetessé.  A döntőben a helyi, majd a területi versenyek I. és II. helyezettjei, összesen 12 család vehetett részt. A verseny célja, hogy a közlekedésrendészeti szabályokat minél szélesebb körben, játékos módon, a szülők segítségével sajátítsák el a kisgyermekek.

A hétvégi döntő folyamán az egy-egy család alkotta csapatoknak KRESZ-tesztek kitöltésével, személygépkocsis- és kerékpáros ügyességi, illetve egészségügyi elméleti és gyakorlati versenyeken való részvétellel adtak számot közlekedési ismereteikről. Versenyen kívül gokart vezetési ügyességüket is kipróbálhatták a vállalkozó szellemű családtagok. A versenyek előtt latin amerikai táncokat láthattak a családok, a megmérettetés után pedig Ayala szórakoztatta a megjelenteket. A vetélkedőn első helyezést a  bátonyterenyei Pál család érte el, a második helyet a Löffler család szerezte meg Rétságról, a harmadik helyen pedig a salgótarjáni Sándor család végzett. Az értékes díjakat dr. Nagy Károly r.ezredes az MBB elnöke, és a támogatók képviselői adták át a versenyzőknek.

A vasárnap megrendezett megyei döntőn - felmenő rendszerű verseny alapján – azok a családok indulhattak, akik a megyei Rendőrkapitányságok és a Városi Balesetmegelőzési Bizottságok által rendezett 6 területi döntőn továbbjutottak, első vagy második helyezést értek el. A területi versenyeken korábban több mint 100 család mérte össze tudását a KRESZ, elsősegélynyújtás elmélet, és a kerékpáros és gépjárművezető gyakorlat során.

A megyei döntő megszervezésében, lebonyolításában és a helyezettek díjazásában a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottságon túl az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, kiemelt támogatóként pedig a Provident Pénzügyi Zrt. és a Sínia Bútorgyártó Kft. vállalt kimagasló szerepet. A támogatók összességében közel 1,5  millió forint értékben ajánlottak fel nyereményeket

Az eredményhirdetést követően Ponyi Béla, a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke hozzátette: „ A versenysorozat a közlekedésbiztonságra nevelés szempontjából az egyik leghatékonyabb rendezvényünk, hiszen itt együtt tudjuk megszólaltatni a felnőtteket és a gyerekeket a szocializációm szempontjából legfontosabb csoportban, a családban.”.”

A támogató Provident Pénzügyi Zrt. nevében  Hajna Csongor, a Provident Pénzügyi Zrt. csoportvezetője elmondta, hogy a vállalat a tavalyi Közlekedésbiztonsági Nap résztvevőjeként igen kedvező tapasztalatokat szerzett, ez alapján döntött ismételten az esemény támogatása mellett, a "Provident a Közösségért" országos program keretében. A Program a helyi közösségek életminőségének javítását célozza, hiszen a vállalat ügyfelei, dolgozói is ezekben a közösségekben élnek. A Program 2003 óta működik, 2006-ban több mint 200 projektet támogatott, Salgótarjánban legutóbb a Palóc Mentősbál jutott forráshoz a keretében.”

A Sínia Bútorgyártó Kft képviseletében  László Róbert ügyvezető igazgató-helyettes kifejtette: „a vállalat fontosnak tartja, hogy a régiót, a megyét fejlessze. Ennek érdekében minden olyan rendezvényen igyekeznek megjelenni, ahol támogatást tudnak nyújtani. A vállalat vezetése fontosnak tartja a közlekedés biztonságának a növelését, ezért már 4. éve fő támogatója a „Közlekedik a család” vetélkedőnek.”

 


A PÁSZTÓI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI OSZTÁLYA ELTŰNÉSE MIATT

KÖRÖZI

 id. Osztroluczki János Bér, Petőfi út 95 szám alatti lakost.

Aki a nevezett személy tartózkodási helyéről érdemleges információval rendelkezik, kérjük értesítse a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es segélyhívón, vagy a 06-80/810-107-es ingyenesen hívható telefonszámon, vagy hívja a Pásztói Rendőrkapitányságot (06-32/460-255)


KIRÁNGATTÁK AZ AUTÓBÓL

200 000 Ft a nyomravezetőnek

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság rablás bűntettének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. 2007. szeptember 12-én 10 óra 30 perc körül a 21-es számú főútvonal szentkúti elágazásánál az útpadkán parkoló, TN-427BT forgalmi rendszámú szlovák tehergépkocsi vezető ülés melletti ajtaját ismeretlen személy feltépte, a sofőrt az ülésről a földre rántotta. Ezt követően a tettes a fülkéből eltulajdonított egy bőrtáskát, amelyben 100 000 Ft értékű külföldi fizetőeszköz, a sértett iratai és bankkártyái voltak. A helyszín közelében az elkövető társai egy kék színű Peugeot, vagy Seat személygépkocsival várakoztak, mellyel a bűncselekmény elkövetése után Mátraverebély irányába távoztak.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője annak a személynek, aki a rendőrség részére olyan információt szolgáltat, mely lehetővé teszi az ismeretlen tettes felderítését, a bűncselekmény bizonyítását, 200 000 Ft díjat tűz ki.

Jelentkezni lehet személyesen a Bátonyterenyei Rendőrkapitányságon, vagy a 32/355-255-ös telefonszámon, illetve a 80/810-107-es zöld számon


KERESSÜK DR. TOLMÁCSI FERENCNÉT

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi a képen látható Dr. Tolmácsi Ferencné ( sz: Gajdán Terézia ) 78 éves salgótarjáni lakost.

Nevezett június 25-én vásárolni indult el a lakásáról, tartózkodási helye azóta ismeretlen.

Az eltűnt nő kb. 165 cm magas, kövér testalkatú, hosszú, ősz hajú, melyet összefonva visel. Utolsó ismert ruházata: kékes-szürke, hosszú ujjú, mintás ruha, barna cipő. Személyi igazolványát nem vitte magával, öregkori szenilitásban szenved. 

Kérjük, hogy aki Dr. Tolmácsi Ferencné tartózkodási helyét ismeri, vele kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen a Salgótarjáni Rendőrkapitányságon a 32/411-255-ös telefonszámon, vagy a 80/ 810-107es zöld számon


SZEMTENÚK JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK

2007. június 22-én 14 óra 5 perckor Salgótarjánban a Rákóczi út és Forgách út kereszteződésében egy személygépkocsi vezetője megelőzte a centrum irányába tartó kerékpárost, majd hirtelen jobbra, a Forgách  útra – a kerékpár elé- kanyarodott. A kerékpáros nekiütközött az autó jobb oldalának és elesett, melynek következtében könnyű sérülést szenvedett. A baleset után a személygépkocsi vezetője lassított, majd a helyszínről eltávozott.

Kérjük, hogy akik látták a balesetet, illetve ezzel kapcsolatban információval rendelkeznek, jelentkezzenek a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának Salgótarjáni Alosztályán személyesen – Salgótarján, Kossuth út 5. szám- , vagy a 32/ 411-255-ös telefonszám 33-50-es mellékén.


150 000 Ft a nyomravezetőnek!

 A Salgótarjáni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya jelentős értékre elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.

2007. február 26-án este Salgótarjánban, a Rákóczi út 4. szám alatti ház mögötti parkolóban ismeretlen tettesek feltörtek egy Toyota tehergépkocsit és abból 3 000 000 Ft értékben szerszámgépeket tulajdonítottak el.

Az azóta eltelt időszakban további hat esetben történt hasonló bűncselekmény, a tettesek mindig az építőiparban használt szerszámgépeket tulajdonítottak el.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője annak, aki a rendőrség részére olyan információt szolgáltat, amely alapján a tetteseket fel lehet deríteni, bizonyítani lehet, hogy ők követték el a bűncselekményeket, 150 000 Ft díjat tűz ki.

A bejelentéseket személyesen a Salgótarjáni Rendőrkapitányságon – Kossuth út 5. szám-, vagy a 32/411-255-ös telefonszámon, illetve a 80/ 810-107-es zöld számon lehet megtenni


A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság 2007. április 21-én
Rendőrségi Nyílt Napot tartott.

A rendezvény megnyitója 9 óra 30 perckor kezdődött a főkapitányság tanácstermében. (Salgótarján, Rákóczi út 40.) Ezt követően a főkapitányság melletti parkolóban 13 óráig bűn- és baleset-megelőzési, bűnügyi technikai, fegyver és gépjármű bemutatók voltak, ahol a gyerekek, és a helyszínre látogató érdeklődők mindent megtekinthettek, kipróbálhattak amit a rendőrség mindennapos munkájában használ. A rendőri pálya iránt érdeklődők pedig sportfelmérésen vehetnek részt.

Ezen a napon az is megtörténhetett, hogy nyilvántartásba vétel nélkül vették le az önként jelentkezők újlenyomatát, amit emlékül haza is vihettek.

A rendezvénnyel egyidőben további öt kapitányságunkon – Balassagyarmaton, Rétságon, Pásztón, Bátonyterenyén és Szécsényben szintén Nyílt Napot tartottak.


FOGDÁBAN A TOPLISTÁS KÖRÖZÖTT

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság körözési toplistájának előkelő helyét foglalta el az 52 éves D. Sándor, akit a Salgótarjáni Rendőrkapitányság lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt már két éve keresett. A többszörösen büntetett előéletű férfi – akit csalás miatt a Fővárosi Bíróság is körözött- kényesen ügyelt arra, hogy elkerülje a találkozást a hatóságokkal. Budapesten egy fiktív lakóhelyre jelentkezett be, igyekezett megváltoztatni úgy a külsejét, hogy ne ismerjék őt fel. Ez év januárjában mégis lebukott: a BRFK XX. Kerületi Rendőrkapitánysága lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette őt.

Nem sokáig volt azonban a hatóság őrizetében, gyógykezelés miatt kórházba került, ahonnan megszökött. Ezért az ellene kiadott elfogatóparancsok száma tovább bővült a lopás és fogolyszökés bűntette miatt.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya és a BRFK XX. Kerületi Rendőrkapitánysága közös akciót szervezett a férfi elfogása érdekében. Ennek során ellenőriztek minden olyan helyet, ahol a körözött személy felbukkanhatott. Az akció tegnap eredményre vezetett, Budapesten a nyomozók felismerték D. Sándort, akit elfogtak és őrizetbe vettek


Ki ismeri fel?

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. 2007 január 27-én délelőtt Salgótarjánban a 7/a jelzésű autóbuszon zsebtolvajlás módszerével eltulajdonították egy férfi pénztárcáját a benne lévő készpénzzel, bakkártyákkal együtt.

A képen látható nő később a bankkártyával megpróbált készpénzt felvenni. Kérjük, hogy aki felismeri a nőt, vagy a bűncselekmény elkövetőiről információval rendelkezik, jelentkezzen a Salgótarjáni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán a 32/411-255-ös telefonszámon, vagy a  80/810-107-es zöld számon. A bejelentő adatait a rendőrség bizalmasan kezeli


Rendőrségi  felhívás

Keresi a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság balassagyarmati Közlekedésrendészeti Alosztálya mindazokat a személyeket, akik szemtanúi voltak Balassagyarmat főutcáján a Polgármesteri Hivatal előtti kijelölt gyalogos-átkelőhelyen 2007. március  12-én, hétfőn 08 óra 30 perc körüli időben bekövetkezett gyalogos elütésnek. Munkánk segítése céljából kérjük annak a személynek a jelentkezését, aki a diáklányt a földről felsegítette. Kérjük továbbá, hogy mindazok akik az esetet látták és az okozó járműről, illetve a baleset körülményeiről felvilágosítással tudnak szolgálni, keressék meg személyesen a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztályát a  Balassagyarmat Bajcsy- Zsilinszky út 6. címen vagy telefonon a 35/300-344 telefonszámon, illetve az ingyenes segélyhívón.

Együttműködésüket köszönjük.
Balesetmentes közlekedést kíván a

NMRFK Közlekedésrendészeti Alosztálya
Balassagyarmat

Felhívás! - A Rendőrség tájékoztatója

A közelmúltban elkövetett két típusú telefonos csalássorozatról értesítettek bennünket, ezért kérem, hogy amennyiben bárki hasonlóval találkozik, az alábbiak szerint járjon el.

Az első eset a hagyományos, vezetékes telefonokat érinti, amelynél egy automata géphang értesíti a hívást fogadó személyt, hogy egy egzotikus nyaralást nyert, amelynek minden költségét fizetik. Ezután megkérik, hogy nyomja meg a 9-es gombot a további részletekért. Ekkor egy emeltdíjas számra kapcsolnak, amelynek a percdíja 20 angol font. Ezt követően azonban már hiába szakítjuk meg a hívást azonnal, minimum 5 percet, azaz 100 fontot kiszámláznak. A hívás végén megkérnek, hogy billentyűzzük be a postai irányítószámunkat és a házszámunkat és további két perc múlva tájékoztatnak, hogy mégsem mi vagyunk a szerencsés nyertesek. Ez alatt az idő alatt a hívás díja elérheti a 260 fontot.

Mivel a hívások eredete külföldi, a hatóságok és a telefontársaság nem sokat tehet ellene. Az egyetlen, amit tenni lehet, hogy AZONNAL MEG KELL SZAKÍTANI A HÍVÁST, AMINT EGY ELŐRE FELVETT ÜZENET ARRÓL TÁJÉKOZTAT, HOGY NYERTÜNK VALAMIT!

Egyéb variációk is előfordulhatnak, ezért minden hasonló esetben így járjunk el!

A második eset a mobiltelefonokkal kapcsolatos. Nem fogadott hívásként a 0709 020 3840-es szám jelenik meg. Az utolsó négy szám változhat, de az első négy ugyanez marad A szám visszahívása 50 font/percbe kerül.


KÉT LÁNYT KERESNEK A RÉTSÁGI RENDŐRÖK

A Rétsági Rendőrkapitányság eljárást folytat Molnár Mónika felsőpetényi lakos eltűnése miatt, aki 2007. február 5-én engedély nélkül elhagyta a felsőpetényi Margaréta Gyermekotthont és ismeretlen helyre távozott. A felkutatására eddig tett intézkedések nem vezettek eredményre.

Személyleírása: kb. 160 cm magas, vékony testalkatú, ovális arcú, fekete szemű, fekete hajú fiatal leány. Eltűnésekor viselt ruházata nem ismert.

 

Szintén a Rétsági Rendőrkapitányság keresi Vidák Katalin szátoki lakost, aki  2007. február 1-jén engedély nélkül elhagyta a szátoki Százszorszép Gyermekotthont és ismeretlen helyre távozott. A felkutatására eddig tett intézkedések nem vezettek eredményre.

Személyleírása: kb. 156 cm magas, barna szemű, barna hajú fiatal leány. Eltűnésekor viselt ruházata farmernadrág, világosbarna dzseki.

A rendőrség kéri, hogy amennyiben bárki információval rendelkezik a két lány hollétével kapcsolatban, azt jelezze a Rétsági Rendőrkapitányság (06-35) 350-144-es telefonszámán, a 107 vagy 112 segélyhívó számon vagy bármelyik rendőrkapitányságon.


EGYÜTTMŰKÖDÉS A BANK ÉS A RENDŐRSÉG KÖZÖTT

 Együttműködési megállapodást írt alá Szász János, az OTP Bank Nyrt. Közép-Magyarországi Régiójának a vezetője és Dr. Ármós Sándor r. dandártábornok, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

 Az együttműködés a bank és a rendőrség céljainak szolgálata mellett elősegíti az ügyfelek, az OTP dolgozói és objektumai, valamint a pénz-és értékek biztonságos védelmét, továbbá a bűncselekmények megelőzését, hatékony felderítését, az elkövetők elfogását.

 Szász János úr  elmondta, hogy az OTP Bank azt szeretné elérni, hogy a fiókjai ellen ne kerüljön sor támadásra, ezért a biztonsági rendszereket a rendőrséggel együttműködve építik ki. Figyelmet fordítanak arra is, hogy a biztonsági berendezések segítségével egy esetleges támadás esetén minél gyorsabban fel lehessen deríteni, el lehessen fogni a tetteseket. A korszerű technikai eszközök beszerelésén túl az információcsere gyorsításával is igyekeznek elősegíteni a bűncselekmények megelőzését és felderítését.

 Dr. Ármós Sándor r. dandártábornok kiemelte, hogy a rendőrség megelőzési, tájékoztatási tevékenységében nagy szerepet kapnak az új bankbiztonsági elemek. Ez fontos a bűncselekmények megelőzés területén és fontos azért is, mert egy estleges bűncselekmény esetén az ügyfél először a rendőrséggel kerül kapcsolatba. A lakosság pontos, hiteles és gyors tájékoztatása ezért nem csak a bak hitelét növeli, hanem a rendőrségbe vetett bizalom szempontjából is kiemelt figyelmet kap


Gyermekotthonból tűnt el

A Rétság Rendőrkapitányság közigazgatási eljárást folytat fk. Révai István 15 éves felsőpetényi lakos eltűnése miatt. A fiú 2006. szeptember 28-án engedély nélkül elhagyta a felsőpetényi Margaréta Gyermekotthont és ismeretlen helyre távozott. A felkutatására eddig tett intézkedések nem vezettek eredményre.

Személyleírása: kb. 170 cm magas, kerek arcú, kerek orrú, telt ajkú, zöldesbarna szemű, barna hajú fiatal fiú. Eltűnésekor viselt ruházata nem ismert.

A rendőrség kéri, hogy amennyiben bárki információval rendelkezik a fiú hollétével kapcsolatban, azt jelezze a Rétság Rendőrkapitányság 06-35/350-144-es telefonszámán, a 107 vagy 112 segélyhívó számon vagy bármelyik rendőrnél


500 000 Ft a nyomravezetőnek!

2006. december 15-én 20 óra 5 perckor egy kb. 160-170 cm magas, világosszürke szemű, vékony testalkatú férfi - aki zöld munkásruhát és a szemeknél kivágott sísapkát viselt -, Bátonyterenyén, az Ózdi út 17. szám alatt lévő KLUB PETROL üzemanyagtöltő állomáson egy fegyverrel vagy fegyver utánzattal arra kényszerítette az alkalmazottat, hogy a kasszában lévő pénzt számára átadja. Ezt követően az elkövető gyalog menekült el a helyszínről.

December 17-én hajnal 2 óra 35 perc körül Salgótarjánban a TESCO üzemanyagtöltő állomásra egy kb. 160-170 cm magas, vékony testalkatú férfi ment be és az ott lévő alkalmazottakat fegyverrel vagy fegyver utánzattal megfenyegette és a kasszában lévő pénz átadására kényszerítette. Ezt követően gyalog ment el a helyszínről.

December 19-én 15 óra 15 perc körül Salgótarjánban a Fő tér 6. szám alatt lévő IBUSZ Utazási Iroda Kft. irodájába ment be két férfi és a két alkalmazottat a kasszában lévő pénz átadására kényszerítették, szintén fegyverrel vagy fegyver utánzattal. Az elkövetők az IPK-818 forgalmi rendszámú piros színű Ford Escort CLX 1.3-as gépkocsival menekültek el a helyszínről, melyet 15 óra körül a salgótarjáni TESCO áruház parkolójából loptak el. A két férfi kb. 170-180 cm magas volt, mindketten símaszkot viseltek.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője annak, aki a nyomozást érdemben közvetlenül befolyásoló információval segíti, 500 000 Ft nyomravezetői díjat tűz ki. A bejelentő személyét bizalmasan kezeljük. Jelentkezni személyesen a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán (Salgótarján, Rákóczi út 40. szám) vagy telefonon a 32/411-255-ös telefonszámon, a 810-107-es zöldszámon vagy a 107-es és 112-es segélyhívó számokon lehet


Nógrád megye is bekapcsolódik az EDR hálózatba

  • Dr. Ármós Sándor, Nógrád megyei rendőr-főkapitány, valamint a megyei mentőszervezet és katasztrófavédelem vezető munkatársai részt vettek a készenléti szervek korszerű kommunikációs együttműködését biztosító rendszerének helyi bemutatásán
  • Az EDR segítségével magasabb szintű lesz az érintett szervek belső híradása, illetve megvalósul a készenléti szolgálatok egymás közötti kommunikációja

Salgótarján, 2006. december 6.  – A készenléti szolgálatok számára készülő Egységes Digitális Rádió-távközlő Rendszer (EDR) országos kiépítését a  Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. (Pro-M Zrt.) tervszerűen végzi, 2007. január végén Nógrád megye csatlakozik a rendszerhez. A rendszer bemutatóján részt vettek Dr. Ármós Sándor, Nógrád megyei rendőr-főkapitány, valamint a megyei mentőszervezet és a megyei katasztrófavédelem vezető munkatársai.

 „Az új készenléti rádiótávközlő rendszer megyei üzembe helyezése után a készenléti szerveknek nem csak a belső kommunikációja tehető hatékonyabbá, de a szervek közti együttműködés is sokkal könnyebbé válik a hálózat fejlett szolgáltatásainak köszönhetően. A készenléti szervezetek (többek között a rendőrség, a határőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, és a büntetés-végrehajtás) az átadás-átvételt követően megkezdhetik az új rádiórendszer fokozatos használatba vételét”- mondta Tanka László, az EDR Titkárság Főmunkatársa.

„A Pro-M a rendszer kiépítése és üzemeltetése mellett, intenzív támogatást vállal a végfelhasználók felkészítésében is” – tájékoztatott Kozma Béla, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója. „A rendszer kiépítésével együtt történik azoknak az oktatóknak a felkészítése, akik a továbbiakban a szolgáltató által berendezett speciális kabinetekben oktatják a leendő felhasználókat. Jelenleg is zajlik az egyes szervezetek híradását irányító szakemberek és a szolgálati állomány felkészítése. A felhasználók rendelkezésére áll egy 24 órán keresztül elérhető telefonos ügyfélszolgálati iroda, amely segítséget nyújt a készülékek használatában és a hibaelhárításban. Pro-M munkatársai, külön egyeztetés alapján, helyszíni segítséget (pl. készülékhasználat, készülékprogramozás) is nyújtanak a felhasználóknak.”- tette hozzá Kozma Béla.

Az országos EDR rendszer

A hálózat országos kiépítésének határideje 2007. január 31. A 2006. áprilisában lezajlott budapesti átadás után a középső, majd a keleti és végül a nyugati országrész lefedettsége lesz biztosított. Az országos hálózatban 225 bázisállomás működik majd, amelyeknek 42 ezer készüléket kell befogadniuk. A teljes kiépítéssel Európa egyik legkorszerűbb és létszámarányában legkiterjedtebb készenléti rádiórendszere lesz a hazai EDR.   

A TETRA rendszer

A világon hozzávetőlegesen 650 TETRA rendszer működik. A rádiórendszer szabványa európai uniós ajánlás, így alkalmas arra, hogy a schengeni egyezményhez tartozó országok rendvédelmi szerveinek együttműködését is támogassa. A TETRA technológiájú rádiókommunikációs rendszer számos előnye mutatkozik meg a régi, analóg rendszerrel szemben. A TETRA szabvány szerint épülő EDR jelentősen javítja az érintett szervek belső híradását, lehetővé teszi a szervek egymás közötti hatékony kommunikációját, nagymértékben hozzájárulva ezzel a reagáló képesség fokozásához, az együttműködés hatékonyságának növeléséhez. Az EDR automatikusan gondoskodik a rádió forgalom információvédelméről. Nemcsak a kommunikáció minősége, hanem biztonsága is sokkal magasabb szintű lesz azáltal, hogy az alapkódolás mellett további kódolás is lehetséges. A nagyobb frekvenciasáv miatt országos lefedettséget biztosít a hálózat, még az eddig problémás helyeken is (pld. metró, alagút.) A beszéd mellett adatok, rövid státusz üzenetek átvitelére is alkalmas a TETRA szabvánnyal működő készülék, melynek használatát programozási lehetőség teszi még egyszerűbbé, hasznosabbá.

A Pro-M Zrt.

A Professzionális Mobilrádió Zrt. (Pro-M. Zrt.) a Magyar Telekom Csoport tagja. A Pro-M Zrt. feladata az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) megvalósítása Magyarországon. A rendkívül magas rendelkezésre állást biztosító, zárt rádiótávközlő rendszer célja, hogy olyan professzionális összeköttetést valósítson meg a különféle készenléti és rendvédelmi szervek között, amely gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi az egyes feladatok végrehajtását. Az EDR hazánkban a TETRA-technológiával valósul meg. A TETRA egy professzionális felhasználásra tervezett mobiltávközlő rendszer elnevezésének, a Terrestrial Trunked Radionak (földi trönkölt rádió) a rövidítése. Olyan, a csoportkommunikációs szolgáltatások, a mobiltelefónia, az üzenetküldés és a mobil adatszolgáltatások egyedi kombinációja, amely egyetlen rádióegységről elérhető. A Pro-M Zrt. által megvalósított EDR szolgáltatás tervezett magyarországi felhasználói többek között a rendőrség, a határőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a büntetés-végrehajtás, a Honvédség és a Nemzetbiztonsági Szolgálatok. A társaság vezérigazgatója Kozma Béla, aki korábban az Emitel Rt.-t irányította.

Sajtókapcsolat

Jekler Rudolf

Morpho Communications

1112 Budapest, Cseresznye u. 60.

Tel.: +36 1 488 0255

Mobil: +36 20 967 5565

E-mail: jekler.rudolf@morpho.hu


Ki ismeri fel?

A Pásztói Rendőrkapitányság lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen, aki 2006 október 12-én 14 és 15 óra között Pásztón a Kossuth út 116. száma alatt található Boltív Tüzép irodájából eltulajdonított egy pénztárcát a benne lévő hitelkártyával és készpénzzel együtt.

Az elkövető egy 30-35 év körüli, vékony testlakatú, rövid, szőkés hajú férfi volt. A bűncselekmény elkövetésekor fehér inget, kék farmernadrágot és fekete színű, feltehetőleg bőrkabátot viselt. Róla a biztonsági kamera a mellékelt felvételeket készítette.

Kérjük, hogy aki felismeri a képeken látható férfit, jelentkezzen a Pásztói Rendőrkapitányságon személyesen, vagy a 32/460-255-ös telefonszámon


BETÖRTEK A MIKSZÁTH KÁLMÁN EMLÉKHÁZBA

Ismeretlen tettesek behatoltak Horpácson a Mikszáth Kálmán emlékházba, ahol jelenleg a Nógrádi Történeti Múzeum kezelésében lévő, kulturális javak körébe tartozó közgyűjteményből időszaki kiállítást tartanak.

Az ismeretlen elkövetők a kiállított tárgyak közül eltulajdonították Szinyei Merse Pál: Virágzó almafák című festményét, valamint egy Mikszáth Kálmán kézírásával ellátott noteszt, egy óraláncot, melyen volt egy medál Mikszáth Kálmán fiainak arcképével, egy pipaszurkálót és egy bicsakot, egy serleget, egy kitüntetést, egy pipát, és egy ingaórát. Az eltulajdonított tárgyak elsődleges becsült értéke 15 000 000 Ft.

Az ellopott tárgyak egy részéről képek találhatóak a www.nogradi-muzeumok.hu internetes oldalon.

Kérjük, hogy aki a bűncselekmény elkövetőiről, az ellopott tárgyak hollétéről információval rendelkezik, jelentkezzen a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságon a 06/80/810-107-es zöld számon, vagy jelezze bármely rendőri szervnek a 112-es, illetve 107-es telefonszámokon


Körözés

A Rétsági Rendőrkapitányság visszaélés okirattal vétségének és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. Ismeretlen tettesek 2006 június 23-án reggel Rétságon a COOP ABC mögött feltehetően hamis vagy álkulcs használatával kinyitottak egy az ott parkoló teherautót és abból eltulajdonították egy ráckevei férfi övtáskáját a benne lévő személyes irataival és bankkártyákkal együtt.

Ugyanezen a napon Vácon a  Széchenyi úton egy bank ATM-éből az ismeretlen elkövetők megkíséreltek pénzt felvenni.

A nyomozás során a rétsági rendőrök lefoglalták az ATM kamerája által készített felvételt, melyen két fiatal férfi látható.

Kérjük, hogy aki a felvételen látható két személyt felismeri, jelezze a Rétsági Rendőrkapitányságra a 35/350-253-as telefonszámon


RENDŐRSÉGI FELHÍVÁS

KÖRÖZÉS

 KERESSÜK ALMÁSI ISTVÁNT

A Pásztói Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi a képen látható Almási István, 48 éves pásztói lakost.

Almási István az elmúlt év december 29-én távozott lakásáról, azóta nincs információ a tartózkodási helyéről.

Az eltűnt személy kb 190-195 cm magas, vékony testalkatú, ápolatlan. Cukorbeteg, bal lábfejéről a lábujjait amputálták.

Kérjük, hogy aki Almási István tartózkodási helyéről információval rendelkezik, jelentkezzen a Pásztói Rendőrkapitányságon személyesen, vagy a 32/460-015-ös telefonszámon. A bejelentések megtehetők a 80/810-107-es zöld számon is.

 

 


RENDŐRSÉGI FELHÍVÁS

(sértetteket keresünk)

A Pásztói Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya büntetőeljárást folytat csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy a Veres és Társa Bt. nevében eljáró személyek - együtt, egymás cselekményéről tudva - a sértetteket a lakásukon gyermekfotózás ürügyével megjelenve, tévedésbe ejtették azzal, hogy gyermekeikről fényképeket készítenek, majd az elkészült fényképeket kiállításon vagy katalógusokban neves cégek képviselőinek bemutatják és ezzel reklámszerződés lehetőségéhez juttatják a családokat.

Erre hivatkozással különböző összegeket vettek át a sértettektől. A megállapodások szerint vállalták, hogy az elkészült fényképekből 16 darabot - fotóalbummal együtt - illetve egy darab fényképet nagyítva ajándékként átadnak a család részére.

Az általuk beszedett összegek a kiállításokon illetve az elkészítendő albumokba való bekerülés költségeit, díjait tartalmazta. Az átvett összegek ellenére több esetben a fényképezés elvégzésére sem került sor, illetve a gyermekek fotói a legtöbb esetben nem kerültek kiállításra, valamint akik részére kiállítást szerveztek, azokat is megtévesztették az azon résztvevő szponzorok és az általuk köthető reklámszerződés tekintetében, ugyanis a rendelkezésre álló adatok szerint egyetlen neves cég sem vett részt ezeken a kiállításokon, a gyerekek kiállításon való részvételével nem jutottak reklámszerződés lehetőségéhez.

A nyomozás adatai alapján a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyek előzőleg megállapodtak abban is, hogy a sértettek számára milyen téves tájékoztatást nyújtanak azért, hogy a szerződések megkötése előnyösnek tűnjön a számukra. E célból egy "ütős dumaként" emlegetett - a cég telephelyén lefoglalt számítógépben megtalált - szöveget is szerkesztettek, amelyet felhasználtak az elkövetések során a sértettek tévedésbe ejtésére, illetve befolyásolására.

Az eddig lefolytatott nyomozás során megállapították, hogy a Veres és Társai Bt. az ország területén több ezer sértett sérelmére követett el a fenti módszerrel bűncselekményt.

Amennyiben a fenti módszerrel önt is megkárosították, vagy megkísérelték rávenni a fényképezésen való részvételre, kérjük keresse fel a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságot, vagy hívja fel a Pásztói Rendőrkapitányság Bűnügyi osztályát a 460-255-ös telefonszámon.


Keressük Strehó Gergőt!

A Szécsényi Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi a képen látható Strehó Gergely, 17 éves szécsényi lakost.

A fiú Budapesten a Csanádi Árpád Általános Iskola és Gimnázium ( Budapest XIV. ker, Őrnagy utca 5-7 szám) 11. osztályában tanul.

Gergő 2006 február 11-én, szombaton egy barátjával megbeszélte, hogy elmennek szórakozni. A Hajógyári szigeten lévő Studio discoba akartak menni.

20 óra körül találkoztak, majd elmentek a Fogarasi úton lévő Tescoba. Onnan visszamentek a kollégiumba. 21 óra 30 perc körül gyalog az 1-es villamoshoz, majd villamossal az Árpád-híd pesti hídfőjéig mentek, ott leszálltak. Nem tudták pontosan, hogy hol van a disco, észrevették, hogy rossz helyen szálltak le. A következő 1-es villamossal továbbmentek a budai hídfőig. Az ellenkező irányban egy megállót mentek HÉV-vel, majd kérdezősködtek, hogy merre van a disco. Járókelőket, illetve egy taxist is megkérdeztek. Egy fehér színű, régebbi típusú Opel Astra taxival, amelyet egy idősebb férfi vezetett, mentek el a szórakozóhelyig. Ekkor kb. 23 óra volt. Mivel fél órát kellett volna még várniuk, Gergő úgy határozott, hogy inkább visszamegy a kollégiumba.

Gyalog mentek az Árpád-híd felé. Az Árpád-híd alatt Gergő barátja megállt és könnyített magán.  Ez kb. 2 percig tarhatott, közben Gergő azt mondta, hogy barátja maradjon nyugodtan, ő majd taxival hazamegy és ment tovább a híd alatt. Mikor a barátja végzett, rögtön felment a hídra. Ott volt egy buszmegálló, de a Gergőt már nem volt ott. Gondolta, hogy elment taxival, mert taxik is álltak a buszmegállóban. Gergő azonban nem ment vissza a kollégiumba, tartózkodási helyéről azóta nincs információ.

Strehó Gergely személyleírása:  kb. 175 cm magas, szőkésbarna hajú, szeme kék, testsúlya 75 kg, bőre fehér, a bőre az arcán pattanásos, szakállt vagy bajuszt nem visel, mély hangon beszél, fogazata hibátlan

 

Ruházata az eltűnéskor: szürke hosszú ujjú póló, kék farmer nadrág, szürke-piros sportcipő, vajszínű szőrme kapucnis kabát. A jobb karján ezüstnek látszó karkötő. Tetoválása, testékszere nem volt.

Kérjük, hogy aki Strehó Gergely tartózkodási helyéről információval rendelkezik, vagy az eltűnés napján, illetve az azóta eltelt időben látta a fiút, jelentkezzen a Szécsényi Rendőrkapitányságon a 06/32/372-255-ös telefonszámon, a Budapest XIV. Kerületi Rendőrkapitányságon a 06/1/461 81 50-es telefonszámon, illetve bármely rendőri szervnél!

Különösen fontos lenne azoknak a jelentkezése, akik a villamoson, a HÉV-en látták a két fiút, akiktől kérdezősködtek. Keressük azt a taxist, aki a szórakozóhelyre vitte a két fiút, illetve azokat a taxisokat, akik az Árpád hídnál lévő buszmegállónál álltak és esetleg elvitték onnan  Strehó Gergelyt.


Autókat kaptak a polgárőrök

Két Lada Níva és egy Opel Astra személygépkocsit adott át Dr. Ármós Sándor r. ezredes, Nógrád megye főkapitánya a polgárőröknek. A három használt, de még jó állapotban lévő autó a mihálygergei, a karancssági és a mátramindszenti szervezetek munkáját fogja a jövőben segíteni.


Salgótarján, 2007. november 05.

Kaszás Ottó r. alezredes

sajtószóvivő

© 2005, lineadigitall
websas.hu